Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 3. 2018

Historické okénko: Odkaz Jana Palacha

 Postavu Jana Palacha ani jeho čin není jistě nutné nijak blíže představovat. Tento Pražský student se dne 6. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí. To všichni vědí. Ovšem jen hrstka vzdělaných ví, jaký byl skutečný význam tohoto činu.

Jan Palach byl jedním z největších zastánců a propagátorů tradičních inkvizičních postupů v moderní historii tohoto oboru. Bohužel kacířská propaganda, ač svatou církví aktivně potírána, dosáhla v průběhu věků několika vítězství. Jedním z nich je i Palachův případ. Dnes všichni věří, že Jan Palach vykonal svůj čin z důvodů politicko-sociálních. Že se snažil upozornit na problémy společnosti po sovětské okupaci Československa. Tak to mu však vůbec nebylo!

Jan Palach se o politiku ve skutečnosti zajímal jen pramálo. Byl zcela zapálen pro svou jedinou lásku, pro inkvizici. Žil a zemřel snahou o zachování tradičních inkvizičních postupů. V jeho době byly tradiční metody na ústupu a převládala představa, že pro vše je třeba používat postupů nových, leč často nevhodných, ba přímo selhávajících. Jeho čin byl posledním zoufalým pokusem o přesvědčení společnosti, že tradice jsou důležité a nesmíme na ně zapomínat. Tradiční přístup k zneškodnění čarodějnic, totiž upálení, je zcela nezastupitelný! To Jan Palach svým sebeobětováním prokázal zcela nepopiratelně. Neboť i přes všechnu snahu lékařů úspěšně zemřel. A stejný osud stihne i veškeré čarodějnictvo! Jakmile je hříšnice na hranici, již pro ni není návratu! Stihne ji trest, který si zaslouží.

My z Katedry věříme, že nebudete lhostejní a vezmete si k srdcím odkaz, jež nám Jan Palach předal.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář